Aquest cap de setmana ha estat genial !!! Doncs he anat a Celra a un centre que es diu Toc de Llum que el regenten la Neus i en Didac. Al llarg del cap de setmana feien diferents tallers. Farà cosa de un any vaig assistir al Taller sobre Tints Naturals de la Jo Newman amb qui vam fa temps ens vam conèixer en un curs amb l'Anna Homs a Verges, també sobre Tints Naturals. M'encanta l'enfoc que dona la Jo sobre el treball amb les plantes per a tenyir els diferents teixits. Aixi que he repetit.
Em fascina la natura i al conèixer-la un xic mes em sorprèn per la quantitat de recursos que posseeix.
Esta escrit de temps remots que amb les plantes s'ha tenyit. Hi ha una llarga llista de les que tenyeixen i alhora el seu color dura mes; aquestes se les anomenen tintòries. Es curiós que quasi no hi hagin llibres en espanyol, els pocs que hi han son traduïts de llibres francesos. Si algú sap francès i l'interessa el mon dels tints n'hi han moltíssims.
El meu interes amb els tints naturals es perquè el sol fet de saber que per tenyir una peça de roba amb productes "totalment" químics contamina 40 vegades el pes del teixit. I no sols contamina el teixit doncs el producte que queda en la roba l'absorbeix la nostra pell (l'epidermis absorbeix un 6% de tot el que contacte).Aixi que aprofito per puntualitzar que els sabons que utilitzem, sigui per rentar la roba o per a la higiene personal també els absorbim.
El que m'agradaria es poder fer o recuperar el cicle natural de produir la nostra roba. Comença'n en el cas de teixits animals en la seva alimentació , doncs aixo afecta en la qualitat del que podria ser la llana per exemple. El següent pas seria la manipulació d'aquesta : rentar-la, cardar-la...tenyir-la.
Em quedo amb el tiny que es de que anava el taller.
El proces de tenyir no serà explicat completament, sols es farà una introducció.
Com veieu hi han diferents teixits animals i vegetals. Per a preparar els teixits vegetals s'han de mordentar ; o sia que es prepara per a que el tiny entri i es fixi en el teixit. En principi els teixits animals no s'han de mordentar, però aquest els ajuda a potencia el color i donar-li mes brillo.
Un cop rentades les robes i mordentades podem tenyir . Els tints poden ser de flors, fulles, escorça o arrels. Es cou o es vull la planta segons la part de la planta en una cassola prou grossa per a que quan i afegim el teixit es pugui moure amb llibertat, aixi el tiny penetra uniformement en les teles.
Amb la Jo un cop tenyides les robes també vam treballar diferents mètodes per alterar el color del tiny. Per exemple amb ferro que enfosqueix o amb vinagre que aclareix.
I el que em va encantar un tiny natural per fer serigrafia a base del mateix tint que vam utilitzar per a tenyir reduït i barrejat am un espesseïdor d'algues. Això m'ha portat molts bons records de L'època que estudiava Belles Arts i feia gravat la Maite. En fi per qui conegui un xic de serigrafia sabrà que els pigments son molt tòxics i s'hauria de treballar amb mascares. Per això trobo genial que la Jo hagi investigat en aquesta tinta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada